header ktima

 

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΑΣ

Στις πλαγιές του λόφου Κώνος, εκτείνεται ο ελαιώνας στον οποίο συμπληρώνονται συνεχώς ελαιόδεντρα τοπικής ποικιλίας Μάκρης και οπωροφόρα όλων των ειδών. Ανάμεσά τους, το αμπέλι ηλικίας έξι ετών δίνει ένα διαφορετικό τόνο πρασίνου στην συνολική εικόνα του κτήματος.

Στην διαμόρφωση των τελικών προϊόντων που καλλιεργούνται καθοριστικό ρόλο παίζουν τόσο το ιδιαίτερο μικροκλίμα όσο και το σχιστολιθικό υπέδαφος του λόφου. Από τη μια το υψόμετρο και από την άλλη η αύρα του θρακικού πελάγους, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κτήμα, αποτελούν τη βάση του μικροκλίματος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Μεσογείου παρέχοντάς μας ένα αίσθημα γνήσιας υπερηφάνειας για τα μοναδικά προϊόντα, που παράγουμε.

Φιλοσοφια

Στο Κτήμα Μιχελή η καλλιέργεια γίνεται με την αδιάλειπτη παρουσία μας στον ελαιώνα. Η εμπειρία των προηγούμενων γενεών συνδυάζεται με σύγχρονες τεχνικές καθ’ όλη την πορεία παραγωγής. Κεντρικός γνώμονας της πορείας μας είναι η ποιότητα και η παραγωγή προϊόντων με μοναδικά χαρακτηριστικά που μαρτυρούν την ιδιαίτερη περιοχή του Κώνου.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

sigkomidi konoshillΗ διαδικασία συγκομιδής των ελαιοκάρπων ξεκινάει τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη και διαρκεί περίπου ένα μήνα, βάσει των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Το κύριο μέσο συγκομιδής είναι το αυτοκινούμενο μηχάνημα, το οποίο προσαρμόζει το μπροστινό του τμήμα ανάλογα με τον κορμό και την κλήση κάθε δέντρου, ασκώντας υψηλή δόνηση. Έτσι παίρνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού, ενώ στη συνέχεια οι εργάτες με σύγχρονα ελαιοραβδιστικά (παλμικής κίνησης) μηχανήματα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα καρπού και κλαδιών δέντρου συγχρόνως με την ταχύτητα συγκέντρωσης των ελιών.

 

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

elaiotribeio konoshillΤο Νοέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθλιψη ελαιοκάρπων με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος. Του δικού μας ελαιολάδου. Αυτό πραγματοποιήθηκε στο ιδιόκτητο σύγχρονο ελαιοτριβείο μας, το οποίο δημιουργήθηκε στην περιοχή όπου είχε αρχίσει να σχηματίζεται ο ελαιώνας πριν από 6 δεκαετίες.

Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, παρέχεται η δυνατότητα σε μας να εξάγουμε το ελαιόλαδο λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη συγκομιδή των ελιών. Η συνολική διαδικασία έκθλιψης των ελιών γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 23 oC, με αποτέλεσμα να φέρουμε τον τίτλο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Βάσει της διαφορετικής ωριμότητας των ελαιοκάρπων, που συλλέγονται, διαμορφώνονται ποικίλα ελαιόλαδα. Συγκεκριμένα, όταν ο καρπός της ελιάς είναι ακόμα πράσινος και κατά συνέπεια άγουρος, το λάδι που παράγεται είναι βαθύ-πράσινο με έντονα φρουτώδη αρώματα και πικάντικες νότες, το αγουρέλαιο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο καρπός ωριμάζει. Το παραγόμενο ελαιόλαδο διαφοροποιείται σταδιακά. Αποκτά χρυσοπράσινο χρώμα, διατηρεί το φρουτώδες άρωμά του και μεταμορφώνει τα έντονα αρώματα πικρού και πικάντικου σε ντελικάτες γευστικές νότες. Αυτό το χρυσοπράσινο «ελιξίριο ζωής» αποθηκεύεται σε σύγχρονες ανοξείδωτες δεξαμενές, σε σκοτεινό και δροσερό χώρο, διαφυλάσσοντας για το επόμενο διάστημα την ποιότητά του.

Σε αυτόν τον ελεγχόμενο χώρο, γίνεται και η εμφιάλωσή του τελικού προϊόντος, αφιλτράριστο.